wtorek, 30 sierpnia 2016

Lawenda i olejek lawendowy





Lawenda kojarzy się  głównie z niezwykle pięknym  zapachem, który zawdzięcza olejkom eterycznym z grupy terpenów.

Już w czasach rzymskich ceniono jej właściwości uspokajające, rozgrzewające i poprawiające trawienie. Szczególne właściwości lecznicze ma olejek lawendowy, który można stosować wewnętrznie i jak i zewnętrznie.

#Lawenda i olejek lawendowy  ma zdolność do leczenia zakażeń gronkowcem i tych wywołanych przez grzyby. Badania wykazały, że olejek jest skuteczny nawet w przypadku opornego na metycylinę gronkowca.
Unikalną  zaletą jest to że hamuje rozwój patogenów, jednocześnie nie niszcząc flory bakteryjnej jelit. Naukowcy wciąż badają, w jaki sposób lawenda rozróżnia te dwa rodzaje bakterii. 

Generalnie olejek z lawendy pomocny jest w :
Leczeniu zakażeń i infekcji opornych na leki
Leczeniu zakażeń grzybiczych wewnętrznych i zewnętrznych np. grzybica paznokci, stóp, pochwy
Leczeniu bezsenności i innych zaburzeń snu
Stanach nerwowych, migrenach, depresjach, niepokoju, wyczerpaniu nerwowym
Chorobach układu oddechowego, zapalenie krtani, migdałków, zatok, astma
Problemach układu pokarmowego, wzdęcia, kolki, nudności
Ma działanie przeciwbólowe zwłaszcza w systemie stawowo-mięśniowym, wzmacnia system immunologiczny,
Kosmetyce – zmiany skórne, trądzik, egzema, łuszczyca, łysienie plackowate – jest bazą dla kremów, toników, mydeł
Aromaterapii
Odstraszaniu owadów – mole, ćmy, komary
Kilka kropel dodanych do prania, szczególnie ubranek niemowląt skutecznie je odkazi i pozostawi ładny zapach
Warto wiedzieć, że olejek lawendowy nawet w stanie nierozcieńczonym nie powoduje oparzeń czy nadmiernych podrażnień skóry

Jak stosować olejek lawendowy?

Na problemy z cerą jako dodatek do toników, balsamów , kremów, maseczek w przypadku stanów zapalnych, trądziku, opryszczki, zmarszczek

Dodawać kilka kropel do kąpieli w przypadku  podrażnień i stanów zapalnych skóry, łuszczycy, egzemie, oparzeniach, stanach grzybiczych i do szamponów w przypadku problemów z włosami, łysieniem, wypadaniem włosów, łupieżem, grzybicą

Do inhalacji – przeziębienie, zapalenie oskrzeli, grypa, zapalenie zatok, infekcje

Bezsenność – zakroplić kilka kropli na poduszkę lub rozpylić za pomocą dyfuzora lub aromatycznego kominka w sypialni

Serce – nerwica serca, kołatanie, stany lękowe  – dodać 4 krople do  gorącej wody i spokojnie wdychac przez kilkanaście minut

Bóle głowy – wmasować w skronie.  Bóle mięśni, stawów, artretyzm, reumatyzm – wykonać masaże z dodatkiem olejku

Dla maluchów – olejek dodany do kąpieli  uspakaja, 1-2 krople dodane na poduszkę lub piżamkę uspokoją i ukoją do snu

Nerwica, nadpobudliwość, depresja, wyczerpanie nerwowe – pić herbatki ziołowe z dodatkiem lawendy, dodawać kilka kropli do kąpieli – wspaniale relaksuje, odpręża i uspakaja. Działanie uspokajające ma także wdychanie olejku – można rozpylić w domu dyfuzorem, skroplić pościel lub ubrania.

Doustnie w przypadku zakażeń, stanów zapalnych, stanów depresyjnych  stosuje się  kilka kropel dziennie dodanych do napojów lub potraw.

Olejek lawendowy można kupić w sklepach zielarskich lub przygotować samemu ze świeżych lub suszonych ziół  


Przepis na Olejek ze świeżej lawendy

2 pełne garście świeżych gałązek lawendy zalać  2 szklankami oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Gotować na bardzo małym ogniu  (właściwie podgrzewać) przez 3 godziny. Po wystudzeniu przecedzić przez gazę i przelać do butelek z ciemnego szkła.  Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu do 12 miesięcy.

Przepis na Olejek z suszonej lawendy

¾ słoika wypełnić suszonym zielem lawendy resztę wypełnić oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Postawić w słonecznym miejscu np. na parapecie na okres około miesiąca. Co kilka dni należy wstrząsać od czasu do czasu słoik podgrzać w kąpieli wodnej. Przecedzić przez gazę i przelać do butelek z ciemnego szkła.  Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu do 12 miesięcy.

piątek, 26 sierpnia 2016

Uwaga na podrobione olejki eteryczne

Aromaterapia jest tradycyjną metodą medycyny naturalnej, w której jako substancje czynne stosowane są naturalne, roślinne olejki eteryczne”
Z kolei Norma ISO-PN-86497 z 1998 roku definiuje olejki eteryczne jako produkty otrzymywane z surowców roślinnych przez destylację z wodą lub parą wodną, lub przez wyciskanie lub odwirowywanie (naowocni cytrusów), lub przez suchą destylację drewna. Wszystkie olejki eteryczne używane powszechnie w aromaterapii są objęte normami przedmiotowymi (polskimi - PN, międzynarodowymi – ISO, Europejskimi – CEN), określającymi bardzo szczegółowo ich jakość. Nie dotyczą jakości olejków Normy ISO z grupy 9000, które dotyczą zasad zarządzania #jakością w przedsiębiorstwie.   
 Poniżej podajemy podstawowe informacje, jakie muszą zawierać etykiety (opakowania – kartoniki) olejków eterycznych stosowanych w aromaterapii.
ETYKIETA I ULOTKA:
 1. Określenie wyrobu: „Olejek eteryczny”, „Naturalny olejek eteryczny”,
 2. Nazwa olejku (rośliny) w języku polskim z dokładnym określeniem
     części rośliny, z której olejek otrzymano (np. „olejek goździkowy z pąków”)
 3. Pełna nazwa olejku według INCI (poprzedzona słowem „Ingredients”
     lub ”Składniki”), uzupełniona nazwami składników olejku wymaganymi
     przez 7 poprawkę do dyrektywy kosmetycznej UE (jeżeli występują w
     olejku).
4. Nazwa i adres producenta lub dystrybutora umożliwiający szybki kontakt
5. Określenie terminu przydatności do użycia
6. Przeznaczenie/Sposób użycia
7. Ewentalne ograniczenia w stosowaniu

NIE DAJMY SIĘ OSZUKIWAĆ!!! 
Popularność Aromaterapii i jej coraz szersze zastosowania powodują, że idee zawarte w podstawowej, podanej wyżej, definicji tej metody są nadużywane, zarówno w dziedzinach nie mających żadnego związku z terapią (np., płyn do płukania tkanin z napisem Aromaterapia), jak i przez bardzo licznych nieuczciwych producentów i dystrybutorów, którzy powołując się na idee aromaterapii sprzedają produkty nie mające nic wspólnego z olejkami eterycznymi. Wiadomo, że ze względów technologicznych lub ekonomicznych, z wielu roślin olejków eterycznych wydestylować nie można. Nie ma więc olejków eterycznych #jaśminu, #fiołka, tuberozy, #konwalii, #peonii, #herbaty i wielu innych. Wszystkie produkty sprzedawane jako olejki z tych roślin są syntetycznymi kompozycjami zapachowymi, które nie mają żadnych właściwości terapeutycznych.

Naturalne olejki eteryczne, które mają być stosowane na skórę (masaż, kąpiel itp.) powinny być zgodnie z prawem zarejestrowane jako kosmetyki w KSIOK (Krajowy System Informacji o Kosmetykach) i zgodnie z ustawą o kosmetykach odpowiadać wielu szczegółowym przepisom, w tym danym na etykiecie (patrz wyżej).  Pierwszym sygnałem wskazującym, że nie mamy do czynienia z dobrym jakościowo olejkiem eterycznym jest Skład (Ingredients) według nomenklatury INCI.

Jeżeli w składzie produktu (Ingredients) pojawią się inne niż sam olejek składniki np. „perfum” (kompozycja zapachowa), rozpuszczalniki (najczęściej Dipropylene Glycol, Ethyl Alcohol, Izopropyl Mirystate) itp. oznacza to że produkt jest albo kompozycją zapachową, albo, jeżeli wymieniono nazwy kilku olejków, mieszaniną olejków i rozpuszczalników, albo olejkiem rozcieńczonym albo kombinacją tych wszystkich możliwości. Nie jest to czysty olejek eteryczny i nie powinien być stosowany w aromaterapii szczególnie, jeżeli zawiera petrochemiczne rozpuszczalniki i syntetyki zapachowe. Dobry olejek w składzie ma tylko jedną nazwę wg. INCI na pierwszej pozycji w składzie kończącą się słowem Oil (np. Cananga Odorata Flower Oil – olejek z kwiatów ylangu – olejek ylangowy) i po niej ewentualnie nazwy składników olejku, których wymienienia wymaga Europejska Dyrektywa Kosmetyczna jako informacji dla alergików. W handlu są również mieszanki olejków. Wtedy w opisie mieszanki podaje się skład, który powtarza się w Ingredients wg INCI, ale tylko nazwy olejków i ich składników, tak jak w przypadku pojedynczych olejków.

W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na wygląd opakowania. Jeżeli olejki są w białych przeźroczystych butelkach, to prawie na pewno są to mieszanki syntetyczne. (Bardzo niewiele olejków jest odpornych na światło.) Zgodnie z normą przed nazwą rośliny powinno być określenie produktu „olejek eteryczny”. Samo określenie ”olejek” lub angielskie „oil” może oznaczać dowolny produkt (vide „olejek do opalania”). Na opakowaniu musi być nazwa i lokalizacja producenta (numer telefonu komórkowego to za mało). A dalej to już treść etykiety, napisów na kartoniku, jeśli jest stosowany i ulotka.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zgodność składu według INCI z nazwą produktu (por. wyżej). Prawidłowe nazwy INCI można znaleźć na stronach UE
www.eur-lex.europa.eu (także w wersji polskiej). Prawidłowa nazwa olejku (powinna być tylko jedna) powinna zawierać łacińską nazwę rośliny (na ogół dwuwyrazową rzadziej trzywyrazową), część rośliny, z której otrzymano olejek i słowo „Oil” np. „Citrus Aurantium Flower Oil”, czyli olejek neroli – z kwiatów gorzkiej pomarańczy. Zdarza się, że w nazwie nie ma członu odnoszącego się do części rośliny. Dotyczy to przypadków, kiedy z danej rośliny otrzymuje się tylko jeden olejek np. „Melaleuca Alternifolia Oil” – olejek drzewa herbacianego (nie „herbaciany”, bo olejku z żadnego rodzaju herbaty nie destyluje się). Na niektórych olejkach amerykańskich przed słowem „Oil” wstawia się angielską nazwę rośliny lub olejku np. „Citrus Aurantium Leaf (Petitgrain) Oil” – olejek z liści pomarańczy gorzkiej.
Jeżeli na etykiecie nie ma składu według INCI to oznacza, że produkt nie jest rejestrowany jako kosmetyk i nie może być stosowany w zabiegach na skórę. Może być stosowany do nawaniania powietrza, ale po spełnieniu podstawowego warunku identyfikującego rodzaj produktu tzn. określenia „olejek eteryczny”. Fakt, że nie został zarejestrowany jako kosmetyk powinien budzić wątpliwości, co do jego jakości i autentyczności.

Ważnym elementem wskazującym na jakość olejku eterycznego jest jego cena. Różnice w kosztach otrzymywania, ze względu na dostępność, koszty uprawy, zbioru, destylacji itd. są ogromne. Są olejki, których cena hurtowa (standardowym opakowaniem w handlu olejkami jest beczka 180 l.) wynosi kilkanaście Euro za kilogram, a są i takie, którymi handluje się w opakowaniach 1-10 kilogramów a cena za kilogram liczy się w tysiącach Euro (różany, neroli), z pełną paletą cen pośrednich. Nie można więc sprzedać 10 ml buteleczki olejku neroli czy różanego za kilka złotych. (Warto tu dodać, że dość często nieuczciwi dostawcy sprzedają olejek drzewa różanego, stosunkowo tani, jako „olejek różany”, choć zgodnie z przepisami w składzie podają „Aniba Rosaeodora Oil”, a więc olejek drzewa różanego. Podobnie jest z „olejkiem cynamonowym”, kiedy tani olejek z liści (Cinnamomum Zeylanicum Leaf Oil) jest sprzedawany w znacznie wyższej cenie olejku z kory (Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil, lub Cinnamomum Zeylanicum Oil). Bardzo często obniżenie ceny uzyskuje się, szczególnie przy olejkach drogich, poprzez nalewanie do standardowych 10 ml buteleczek mniejszej ilości (np. 6 lub 7 ml). Należy więc dokładnie porównywać etykiety różnych firm.  

Bardzo częsty sposobem „równania” cen różnych olejków jest ich rozcieńczanie rozpuszczalnikami, często takimi, które stosuje się w kosmetykach, a więc mogą być zarejestrowane w KSIOK. Wtedy z reguły na pierwszym miejscu w składzie wg. INCI pojawia się nazwa rozpuszczalnika (najczęściej Dipropylene Glycol, lub Isopropyl Mirystate). Taki produkt jest roztworem olejku zazwyczaj o nieokreślonej zawartości olejku. Z punktu widzenia zabiegów aromaterapeutycznych jest to produkt bezwartościowy.  
 Wielu producentów próbując dodać coś szczególnego do wizerunku swoich produktów cytuje na opakowaniach lub w ulotkach, materiałach reklamowych i na stronach internetowych rozmaite instytucje, certyfikaty lub normy, które albo nie istnieją w ogóle (np., Normy IFRA – International Fragrance Association, czy Normy RIFM = Research Institute of Fragrance Materials – które zajmują się badaniem bezpieczeństwa stosowania substancji zapachowych w kosmetykach i nie stanowią norm jakościowych ani nie wydają certyfikatów), albo dotyczą innych dziedzin. Normy jakościowe dla olejków opisano wyżej, Certyfikaty dotyczące #olejków eterycznych odnoszą się wyłącznie do produktów organicznych (ekologicznych) i dotyczą metod uprawy i przerobu podobnie jak w przypadku żywności, Wydaje je kilka akredytowanych instytucji np. francuski Ekocert, w Polsce PCBC. Certyfikaty wydawane do roku 2000 przez Państwowy Zakład Higieny dla kosmetyków (z symbolem HŻ i artykułów chemii gospodarczej z symbolem HK) dotyczyły wyłącznie stwierdzenia, ze wyrób nie zawiera substancji niedozwolonych lub toksycznych.
Najistotniejszym czynnikiem przy wyborze olejku powinna być wiedza na temat firmy, od której je kupujemy. Tradycja, pozycja na rynku, wiarygodność, łatwy kontakt z producentem i ew. dystrybutorem, asortyment to podstawowe atrybuty dostawcy które trzeba brać pod uwagę. Istotnym wskaźnikiem jest informacja, czy wyroby tej firmy są sprzedawane w aptekach, które na ogół (choć niestety nie zawsze) unikają podejrzanych wyrobów. „Olejki” sprzedawane na bazarach, w sklepikach z pamiątkami i gadżetami, kwiaciarniach, wszystkie w jednej cenie, pod fantazyjnymi atrakcyjnymi nazwami ale bez składu INCI, z zaleceniem stosowani wewnętrznego (picie kropli) itp. powinny od razu budzić wątpliwości i zniechęcać do zakupu. Nie tylko nie pomogą, ale mogą poważnie zaszkodzić, wywołać #podrażnienia skóry, #alergię kontaktową, a nawet zatrucia.

źródło:Polskie Towarzystwo Aromatrapeutyczne

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Aromaterpia w domowym zaciszu





Aromaterapia to kuracja z wykorzystaniem olejków eterycznych, które wprowadzane są do organizmu poprzez drogi oddechowe (wąchanie, wdychanie, inhalacje) lub poprzez skórę (masaże, kąpiel lub kompres). Leczenie zapachem polega na zanurzaniu się w wonnej kąpieli lub przebywaniu w pomieszczeniach pachnących olejkami. Aromaterapia ma ogromne znaczenie dla zdrowia.
Każdy z olejków eterycznych posiada swoje unikalne właściwości. Wszystkie wykazują działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz rozgrzewające.

Jednak nie wszyscy mogą się poddać pachnącym kuracjom. Aromaterapia jest niewskazana dla alergików, małych dzieci i kobiet w ciąży.

Polecamy  olejki eteryczne:

Olejek pichtowy

Olejek na zmęczenie

Olejek pobudzający, przeciwbólowy, antyseptyczny

Olejek na ból głowy 

Olejek dla zakatarzonych

Olejek dodający sił i energii witalnej

Olejek na dobry sen 

Olejek na komary



czwartek, 14 lipca 2016

Olej arganowy





Jego źródło stanowią owoce dziko rosnącego drzewa arganu (Argania spinosa).
Nazywany „płynnym złotem”, jest jednym z najdroższych olejów na świecie, głównie ze względu na ograniczoną dostępność (występuje wyłącznie na terenie Maroka) oraz pracochłonny proces pozyskiwania.
Skład oleju arganowego zbliżony jest do składu ludzkiego łoju. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (80 proc.), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E w postaci kompleksu tokoferoli. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa niż w oliwie z oliwek.
Jest to olej o silnych właściwościach anty­oksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych (w tym kwasu ferulowego i karotenoidów – w postaci żółtych ksantofili). Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.
Składnik ten wykazuje również działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne, łagodzące. Dzięki obecności fitosteroli, w tym głównie spinasterolu, sprzyja gojeniu. Z tego też powodu bywa stosowany w przypadku trądziku młodzieńczego.
Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Dzięki temu olej wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych.
Oprócz kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry, chętnie bywa wykorzystywany także w preparatach wzmacniających włosy i paznokcie.

niedziela, 1 listopada 2015

Masaż na ból, depresję i odporność

Prawidłowo wykonany masaż ma wiele zalet o których często zapominamy.

Wady postawy ciała mają znaczny wpływ na nasze zdrowie zarówno fizyczne, jak też psychiczne. Niejednokrotnie nie jesteśmy świadomi, że przyczyna bólu w klatce piersiowej, bólu brzucha, drętwienie kończyn itp. leży w zwyrodnieniu kręgosłupa.
Ważny jest naturalnie ruch, częste kontrole specjalistyczne i nawyk przyjmowania prawidłowej postawy ciała, lecz niezwykle pomocne okazują się również masaże, które działają profilaktycznie, ale także ograniczają, a nawet redukują ból w przypadku poważnych schorzeń. Masaż kręgosłupa, a ściślej mówiąc - mięśni okołokręgosłupowych, ma na celu przywrócenie właściwego napięcia tychrze mięśni i tym samym utrzymanie kręgosłupa w prawidłowej pozycji oraz zapobieganie jego skrzywieniu.

Masaż:

1. Zmniejsza dolegliwości bólowe: kręgosłupa, głowy, menstruacyjne.

2. Zbawiennie oddziaływanie na układ kostny: uelastycznienie stawów, utrzymanie prawidłowej ruchomości stawów, szybszą regenerację po wysiłku, lepsze odżywienie i dotlenienie stawów, przeciwdziałanie kontuzjom.

3. Odżywia i dotlenienia mięśnie, zwiększa ich elastyczność.

4.Wpływa na przyspieszenie krążenia krwi i limfy, pobudzenie nieczynnych naczyń włosowatych, działanie przeciwzakrzepowe, wspomaganie w wydalaniu produktów wadliwej przemiany materii, lepsze odżywienie i dotlenienie tkanek.

5. Wpływa na ujędrnienie i uelastycznienie skóry, usunięcie obumarłej warstwy naskórka, lepsze ukrwienie i odżywienie skóry, otwarcie się ujścia gruczołów potowych i łojowych, rozbicie tkanki tłuszczowej. Moksa ponadto leczy niektóre choroby skórne takie jak łuszczyca, bielactwo, egzemy.

6. Przyśpiesza cyrkulację krwi w naczyniach krwionośnych i zwiększa ilość krwi dostarczanej do płuc. Pod wpływem masażu poprawia się funkcjonowanie układu oddechowego.

7. Reguluje pracę układu immunologicznego



8. Reguluje pracę układu trawiennego

9. Wpływa na leczenie alergii, w którym to znaczną rolę odgrywa akupresura.

10. Pomaga w depresji i problemach psychicznych.

Akupresura jest stosowana w leczeniu nerwic, moksa leczy neurastenię i bezsenność.

Dzięki masażom  uzyskujemy siły witalne i chęć do życia.

Sprawdź preparaty do masażu TUTAJ

wtorek, 3 marca 2015

Olej jojoba - łagodzi, reguluje, ochrania

Jojobę uprawia się już w wielu miejscach na globie. W Europie znana jest z niej Hiszpania, ale uprawy znajdziemy także w Afryce, Azji i Australii. Zbiera się owoce, w których znajdują się nasiona. To one właśnie zawierają aż 50 proc. tego cennego tłuszczu. W zasadzie, nawet nie jest to olej, choć tak jest nazywany. Jest to ciekły wosk, który w temperaturze poniżej 8°C tężeje. Jeżeli chcielibyście odnaleźć go w składzie kosmetyku szukajcie Simmondisia chinensis lub Simmondisia californica.

Olej jojoba składem przypomina specyficzną substancję o nazwie olbrot. Jest to mieszanina tłuszczów, którą pobiera się z płata czołowego wielorybów. Stanowi bardzo cenny i poszukiwany olej, używany od XIX wieku w recepturach medycznych i kosmetycznych. Doprowadziło to niemal do wyginięcia tych ssaków morskich. W końcu jednak przebadano skład oleju jojoba i od tej pory stosuje się go jako zamiennik olbrotu. Nie da się ukryć, że swoimi właściwościami nawet go przewyższa. I nie ma nieprzyjemnego rybiego zapachu.
Ze względu na bardzo dużą ilość antyutleniaczy, olej jojoba praktycznie nie jełczeje, a przechowywać można go nawet 25 lat! W składzie oleju znajdziemy głównie nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz alkohole. Zawiera także znaczne ilości witaminy A, E i F. Każda z nich ma zbawienne działanie na naszą skórę - wspomaga jej naturalne funkcje, przyśpiesza regeneracje, przeciwdziała starzeniu i wzmacnia odporność na czynniki zewnętrzne.

Olej jojoba bardzo przypomina ludzkie sebum, czyli łój wydzielany przez skórę. Jeśli jest go za mało, skóra staje się sucha, podrażniona i szybciej się starzeje. I tutaj z pomocą przychodzi właśnie olej jojoba - doskonale nawilża i pielęgnuje wymagającą cerę. Jeśli natomiast skóra wydziela zbyt duże ilości sebum, przez co jest tłusta i skłonna do niedoskonałości, użycie oleju zahamuje ten proces. Ma on naturalne właściwości regulujące i łagodzące. Do tego regeneruje naskórek i pozostawia go miękkim i jędrnym. Dzięki stosowaniu oleju zachowany pozostaje naturalny kwaśny odczyn skóry. Ma on także naturalny filtr przeciwsłoneczny w wysokości faktoru ok. 4. Należy pamiętać jednak, że nie stanowi on bezpiecznego zabezpieczenia przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych!
Olej jojoba stosowany jest szczególnie w leczeniu trądziku i łuszczycy. Łagodzi stany zapalne skóry i działa przeciwbaktryjnie.
Olej jojoba kupisz TUTAJ

Koncentrat dla problematycznej cery
Do przemywania twarzy problematycznej, tłustej i skłonnej do niedoskonałości poleca się mieszaninę składającą się z jednej części oleju sojowego, jednej części oleju rycynowego, dwóch części oleju ze słodkich migdałów i trzech części oleju jojoba. Delikatnie smaruje się nią twarz, a następnie spłukuje letnią wodą.