Idealnie pielęgnuje cerę suchą i wrażliwą. Ma właściwości zmiękczające i nawilżające.
Do tego szybko się wchłania i nie pozostawia tłustych plam na ubraniach.
Do tego szybko się wchłania i nie pozostawia tłustych plam na ubraniach.
Olej z gorczycy białej poleca się stosować również do pielęgnacji włosów. Pomaga pozbyć się łupieżu i zapobiega wypadaniu włosów, a do tego wzmacnia je i odżywia. A ponadto pobudza wzrost włosów poprzez zwiększenie przepływu krwi do mieszków włosowych.
Olej z gorczycy białej ma właściwości rozgrzewające. Jego delikatne wmasowanie w skórę pozwala na poprawę krążenia i łagodne pobudzenie.
Po olej z gorczycy warto sięgać zwłaszcza jesienią i zimą, bo zawarte w nim składniki chronią ciało przed zimnem, a skórę przed wysuszeniem (na co narażona jest przez działanie wiatru i mrozu).
Warto go mieć pod ręką również latem, bo z jego pomocą uda się zminimalizować skutki nadmiernego opalania (nawilży skórę i zmniejszy jej łuszczenie się).
Zewnętrznie olej z gorczycy warto stosować na miejsca chorobowe zmienione (np. stany zapalne skóry). Jest naturalnym kosmetykiem do demakijażu i cennym składnikiem maseczek na twarz, szyję i dekolt.
Niektóry przekonują, że olej z gorczycy działa przeciwzapalnie przy zapaleniu ucha środkowego.
W celach leczniczych wystarczy wkropić do ucha kilka kropli ciepłego
specyfiku. Terapię tę można zastosować również w czasie przeziębienia,
aplikując dwie-trzy krople oleju do nosa. Warto też natrzeć nim podeszwy stóp oraz klatkę piersiową (zwłaszcza przed snem).
Olej z gorczycy białej pomoże również pokonać uporczywy kaszel. W tym celu należy natrzeć nim klatkę piersiową i plecy. Stanowi naturalne uzupełnienie terapii zapalenia płuc i oskrzeli.
Po olej z gorczycy białej warto również sięgać w przypadku zmagania się z problemami dermatologicznymi. Ten naturalny kosmetyk dobrze radzi sobie z trądzikiem i stanami zapalnymi skóry.
Po olej z gorczycy białej najlepiej jest
wybrać się do sklepu z naturalnymi kosmetykami lub z ekologiczną
żywnością. Po zakupie powinien on być przechowywany w oryginalnej,
szklanej butelce i w miejscu, do którego nie dociera światło słoneczne.
Co kryje w sobie ziarno gorczycy?
Te niepozorne ziarenka należą do rodziny
kapustowatych. Ich smak jest specyficzny – gorzki, cierpki, zaś zapach
wręcz niemożliwy do określenia (co w przypadku przypraw jest rzadko
spotykane).
Gorczyce najczęściej używa się w kuchni do przygotowania musztardy, choć niektóre panie domu dodają ją również do marynat, przetworów na bazie octu oraz mięs. Mielona gorczyca wykorzystywana jest z kolei w czasie przygotowywania sosów i różnego rodzaju past.
W starożytności gorczycę wykorzystywano jako silny afrodyzjak, ale i produkt wspomagający leczenie wielu dolegliwości. Jej biała odmiana jest pomocna zwłaszcza w problemach trawiennych, gdyż zawarta w niej synalbina pobudza żołądek do wydzielania soków. Dodatkowo pomaga w nieżytach jelit.
Gorczyca to bogactwo selenu, manganu i witaminy B1. Zmniejsza apetyt, co powinno zainteresować osoby odchudzające się.
W medycynie ludowej gorczyca wykazuje działanie bakteriobójcze i łagodzące stany zapalne oskrzeli.
Obecnie ziarna gorczycy są
wykorzystywane również w terapii zaburzeń sensorycznych, często wypełnia
się nimi woreczki, które pomagają w rehabilitacji i korekcie wad
postawy u dzieci.
Olej z gorczycy białej to produkt,
którym warto zainteresować się w nadchodzącym czasie. Rozgrzeje, nawilży
i pomoże w leczeniu wielu dolegliwości. Olej gorczycowy ZWANY TEŻ OLEJEM MUSZTARDOWYM do kupienia TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz